1.Загальна характеристика професії:
Кухар закладу освіти забезпечує здобувачів освіти збалансованим і корисним харчуванням. Здорове харчування має важливе значення для зміцнення їх здоров’я. Корисні вітамінізовані обіди формують правильні харчові звички та впливають на розвиток здобувачів освіти. Кухар закладу освіти складає замовлення та отримує від матеріально відповідальної особи необхідні продовольчі товари, напівфабрикати та сировину за кількістю та якістю, забезпечує їх зберігання для подальшого виготовляння страв та виробів. Складає меню страв. Використовує сезонні продукти, овочі, фрукти, зелень, молоко та молокопродукти. Здійснює механічне та теплове кулінарне оброблення продуктів. Виготовляє відповідно до фізіологічних особливостей здобувачів освіти страви, кондитерські вироби і напої збагачені вітамінами. Дотримується санітарних норм, технологій і рецептури їх виготовляння. Порціює страви. Застосовує особливі прийоми оздоблення страв з елементами привабливості. Роздає страви відповідно до норм харчування здобувачів освіти певних вікових категорій.
2. Професійно важливі якості:
Кухар закладу освіти повинен: мати хороший загальний інтелект; дотримуватися професійних та культурних норм поведінки; мати добре розвинені дотик та нюх, координацію рухів рук, високі показники концентрації, переключення, стійкості та об’єму уваги; добре розвинену довготривалу, мовно-логічну, зорову, образну, оперативну пам’ять; слухати, говорити, читати та писати у відповідних професійних та культурних контекстах.
3.Професійні знання і уміння:
Кухар закладу освіти повинен: знати організацію харчування здобувачів освіти в закладах освіти, технологію приготування та подавання страв, кулінарних виробів, напоїв, в тому числі для здобувачів освіти з особливими харчовими потребами. Вимоги та принципи до складання різних меню відповідно до норм харчування та калорійності страв; санітарно-гігієнічні правила утримання продуктів, кухні, та службових приміщень; правила особистої гігієни; правила використання та призначення обладнання, виробничого інвентаря, інструментів вимірювальних приладів, посуду, тари; дотримуватись правил охорони праці, внутрішнього розпорядку і вимог пожежної безпеки.
4.Споріднені професії: кухар, бармен, пекар, кондитер, офіціант, ресторатор, метрдотель.