ПЕКАР

professii_3

1. Загальна характеристика професії:

Сучасне хлібопекарське виробництво оснащене поточними комплексно-механізованими лініями, які обслуговує (здійснює пуск і зупинку, регулює рух пічного конвеєра) також пекар. Він стежить за машинним розподілом тіста, витримкою тіста перед саджанням у піч, визначає його готовність. Таким чином, основним обов’язком пекаря є контроль за формуванням, розшаруванням і випіканням виробів. Повинен знати технологію виробництва хлібобулочних виробів і виробів з тіста, роботу пекарного устаткування, вимоги до якості, державні стандарти, біологічну цінність продуктів, ознаки їх доброякісності, терміни зберігання.

2. Професійно важливі якості:

Уважність, спостережливість хороша пам’ять відповідальність.

3. Професійні знання і уміння:

Повинен знати: технологічні процеси виробництва хлібобулочних та борошняно-кондитерських виробів; параметри температурного та парового режимів випікання; способи розкладання виробів на поді, листах; методи визначення готовності тістових заготовок до випікання та якості готової продукції; способи регулювання тривалості випікання, зволоженості пекарної камери; фактори, що впливають на вихід хліба, та методи їх розрахунку; норми продуктивності печі; будову, принцип роботи та правила експлуатації обслуговуваного устаткування; державні стандарти на готову продукцію, що виробляється.

4. Споріднені професії: бісквітник, кондитер, кулінар, вафельник.