1. Загальна характеристика професії:
Рекламує наявний товар, пропонує взаємозамінний товар, підраховує його вартість, перевіряє реквізити чека, упаковує товар, видає покупку. Стежить за своєчасним поповненням запасів товарів, термінами їх реалізації. Оформляє гарантійні паспорти на товари: звіряє найменування, кількість, комплектність, сортність, ціни, відповідність маркування, ярлики виробника. Підраховує чеки (гроші), здає їх в установленому порядку і т.п. Може працювати за касовим апаратом. Оформляє прилавкові вітрини. По групі продовольчих товарів спеціалізація виявляється у продажу бакалійно-кондитерських, кулінарних виробів, овочів і фруктів, м’ясо-рибних виробів.
2. Професійно важливі якості:
Стійкість уваги, хороша довготривала і оперативна пам’ять, арифметичні здібності, окомір, точне просторове сприйняття величини і форми предмету, чітка дикція, емоційна стійкість, спостережливість, товариськість, чесність.
3. Професійні знання і уміння:
Продавцеві потрібна хороша підготовка з математики (навики усного рахунку), а також знання в області товарознавства. Повинен знати: правила торгівлі товарами певної групи, асортимент, призначення, способи використання і догляду за товарами певної групи, терміни зберігання, вимоги, що пред’являються до якості товару, стан споживчого попиту. Повинен уміти, обслуговувати використовуване устаткування (ваги, холодильники, ріжучі машини і апарати, отримувати товари з складу, готувати їх до продажу, допомагати покупцеві у виборі товару; зважувати і упаковувати продукти, відпускати товари, підраховувати їх вартість, оформляти віконні і внутрішньомагазинні вітрини, вивчати попит покупців.