1. Загальна характеристика професії:
Професія кухар-кондитер – одна з найдревніших у світі, котра збереглася до наших днів і постійно розвивається. У розвитку кухарського мистецтва приймали участь не тільки професійні кулінари, але й багата кількість вчених, філософів, державних діячів. Відомо, що винахідниками нових страв були Рішельє, Мазаріні, Мішель Мантень. Мантень написав книгу “Наука їжі”. І сьогодні в італійських ресторанах популярні страви, винайдені композитором Росіні. Франція пишається, що внесок у національну кулінарію внесли А. Дюма – батько, великий Бальзак.
В нашій країні існує 5 кваліфікаційних розрядів кухарів, поділених по ступеням їх професіоналізму. Перші три отримують ще у процесі навчання у середніх професійних навчальних закладах. Четвертий розряд надається при умові успішної здачі випускних державних іспитів. Щоб отримати п’ятий розряд необхідно засвоїти грамоту технолога і відпрацювати за цією спеціальністю 1 рік на виробництві.
2. Професійно важливі якості:
Кондитер повинен мати тонкий смак і нюх, смакову пам’ять і творчу уяву, він повинен добре знатися на продуктах, їх складі, інгредієнтах, володіти усіма секретами роботи обладнання. Важливий і окомір: на око часто розрізають тістечка з цілого пласту або торта, визначають їх розмір та форму, просторове розташування елементів прикраси (композицію). Професія вимагає фізичної витривалості, тому що доводиться довго працювати стоячи при досить високій температурі.
3. Професійні знання і уміння:
У процесі навчання майбутні кухарі вивчають: способи і прийоми оформлення виробів; асортимент, рецептури і технологію виготовлення простих тортів, тістечок, включаючи заміс тіста і виготовлення кремів, начинок; вимоги до якості; техніки і способи оздоблення виробів помадкою, марципаном, шоколадом, кремом, тощо.
4. Споріднені професії: бісквітник, кондитер, кулінар, вафельник.